Op vrijdagavond 1 maart ’19 vond in het Odd Fellowhuishuis te Sappemeer, de borg Welgelegen, de finale laats van de essaywedstrijs in het kader van de Odd Fellow Jeugdprijs. De vier finalisten waren Wiebke Meijer met als essay `Respect voor mensenrechten, haalbaar?`, Lars Niemeijer met `Heeft de wereld meer vrede door lessen die militairen leren?`, Inge van Klinken met `Te veel verschillen, te weinig overeenkomsten`en als laatste Katie Reilman met `Het geloof : harmonie of onrust?.

Na de opening en een korte inleiding door de voorzitter van de Commissie OFJ Groningen z-o voerde eerst wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden Groningen het woord waarna de voorzitter van de Commissie OFJ de speech voorlas die afkomstig was van de komende Europese Grootmeester Bonne Kuitert. Hij kon door omstandigheden deze keer niet aanwezig  zijn maar op deze manier toonde hij zeker zijn betrokkenheid.

Het werd een spannende wedstrijd die uiteindelijk werd gewonnen door Lars Niemeijer. Lars is dus de delegate die in juli van dit jaar de reis naar IJsland, New York en Washington gaat maken, samen met nog twee Nederlandse jongeren. En uiteraard leeftijdgenoten uit Zwitserland, Polen, Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland.

Hierna werd nog het woord gevoerd door de DGGM Albertje Rosing en de GP Douwe Meetsma, die samen met de GGM John Berkhout het Algemeen bestuur vertegenwoordigde.

De winnaar van vorig jaar, Femke Klompsma, feliciteerde de winnaar met een mooie bos bloemen. De andere drie kandidaten werden getroost met een boekenbon. Anja Wouters van de Landelijke Jeugdcommissie sprak de winnaar toe en overhandigde hem symbolisch een ticket.

Aan het einde van de avond werd de Commissie AZ van de Stuwkracht loge hartelijk bedankt voor de attente verzorging evenals de mensen die hebben meegewerkt om deze avond tot een succes te maken.